MUKULUNGU

MUKULUNGU

ALGEMEEN


  • zeer duurzaam tegen schimmels;
  • matig duurzaam tegen termieten
  • zijde-achtige glans;
  • geschikt voor binnen en buiten;

EIGENSCHAPPEN


Herkomst
Mukulungu is de commerciële naam voor de botanische soort Autranella congolensis De Wild of Mimusops congolensis De Wild. Het behoort tot de familie van de Sapotaceae en komt uit het tropische regenwoud van  West-Afrika. België brengt vooral Mukulungu uit  de Democratische Republiek Congo op de markt.

Uitzicht
De mukulunguboom wordt gemiddeld 20 tot 30 meter hoog. De stam is meestal recht, cilindrisch en zonder takken, met een diameter van 70 tot 120 cm (max. 2m). 

Kleur en tekening
Het kernhout is rood tot roodbruin met donkere aderen en heeft een zijde-achtige glans. Het kernhout steekt duidelijk af tegen het 20-30 mm brede spint dat grijsbruin tot geelgrijs van kleur is. Mukulungu is zwaar en hard, maar is goed tot fineer te snijden en geeft dan decoratieve dekfineren. Door de kruisdraad kan het hout een fraaie moiré-tekening vertonen. Mukulungu wordt soms verwisseld met makoré en/of douka

Duurzaamheid
Het hout is zeer duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse I) tegen schimmels en matig duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse III) tegen termieten. Mukulungu is goed bestand tegen inwerking door zuren en andere chemische stoffen.

Droging en vochtgehalte
Zeer langzaam. Mukulungu dient zeer zorgvuldig te worden gedroogd vanwege de neiging tot vervorming en scheuren en het wordt aanbevolen het hout zoveel mogelijk kwartiers te zagen om kwaliteitsverlies te voorkomen.

Bewerking
Mukulungu heeft goede mechanische eigenschappen en is ondanks de hardheid machinaal en met handgereedschap tamelijk goed te bewerken, hoewel de kiezel in het hout een afstompende werking heeft op de snijgereedschappen. Ook goed tot fineer te schillen of te snijden na op de juiste manier en voldoende te zijn gestoomd. Houtstof dat bij de bewerking vrijkomt, is zeer irriterend voor de slijmvliezen, zodat goede stofafzuiging belangrijk is.

Afwerking
De afwerking van mukulungu is gemakkelijk. Zowel water- als oplosmiddelhoudende beitsen en vernissen zijn hiervoor geschikt.

Bevestiging
Voorboren noodzakelijk.

Toepassingen

  • gevelbekleding.
  • vloeren en parket;
  • terras
  • traptreden en –leuningen;
  • fineer;

PROFESSIONELE INFO


Mukulungu
Gemiddelde volumieke massa* 800 – 1030 kg/m³
Radiale krimp 60 tot 30% r.v.** n.a.
90 tot 60% r.v.** n.a.
Tangentiële krimp 60 tot 30% r.v.** n.a.
90 tot 60% r.v.** n.a.
Werken 60 tot 30% r.v.** n.a.
90 tot 60% r.v.** n.a.
Buigsterkte 135 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 14.200 N/mm²
Druksterkte (loodrecht op vezel) 78 N/mm²
Schuifsterkte n.a.
Hardheid (Janka) – Kops n.a.
Hardheid (Janka) – Langs n.a.

* bij houtvochtgehalte van 15 procent / ** relatief luchtvochtgehalte

About The Author

Scroll to Top